About Me

My photo
Blog ini diwujudkan pada asalnya untuk memenuhi tugasan pengajian saya...tetapi secara umumnya ia juga boleh digunapakai bagi tujuan pengkosian maklumat untuk pelajar-pelajar saya (MRSM TGS) dan sesiapa sahaja yang ingin berkongsi maklumat "Sharing is caring"....

Monday, 13 February 2012

Teknik Penulisan Karangan Berdasarkan Bahan Rangsangan- PMR

Teknik Penulisan Karangan Rangsangan
(PMR)

1. Tentukan T, K, F. T ialah Tema, K ialah kata kunci dan F ialah format.
2. Tulis karangan sebanyak 5 perenggan yang terdiri daripada 3 isi.
3. Bahagian pengenalan cukuplah setakat dua ayat sahaja, iaitu ayat rangsangan (AR) dan ayat arahan (AA).
4. Perenggan isi pula hendaklah sekurang-kurangnya terdiri daripada dua ayat, iaitu ayat Judul (AJ) dan ayat yang lain sama ada ayat huraian (AH), ayat contoh (AC) atau ayat penegas (AP).
5. Perenggan kesimpulan pula perlulah ditulis dua ayat sahaja seperti ayat cadangan, (A Cdgn), Ayat pendapat (A Pndpt), dan sebagainya.
6. Jangan lupa masukkan ungkapan yang menarik.

Soalan Contoh:
Lihat rajah di bawah dengan teliti. Huraikan pendapat anda tentang faktor-faktor kemalangan jalan raya berlaku berdasarkan rajah tersebut. Panjang Huraian anda hendaklah tidak lebih daripada 120 patah perkataan.


Jawapan Contoh:
(AR) Hampir setiap hari, kemalangan pasti berlaku di jalan raya. (AA) Terdapat tiga faktor utama yang menyebabkan kemalangan tersebut terjadi.

(AJ) Faktor yang pertama ialah faktor manusia. (AH) Dalam hal ini, kemalangan berlaku kerana sikap manusia yang cuai di jalan raya. (AC) Sebagai contohnya, mereka memandu sambil berbual melalui telefon bimbit, tidak mematuhi had laju, dan sebagainya.

Selain itu, (AJ) kemalangan berlaku disebabkan faktor mekanikal. (AH) Hal ini berpunca daripada keadaan kenderaan, keadaan jalan raya yang tidak rata dan lampu isyarat yang tidak berfungsi. (AC) Sebagai contohnya, brek kenderaan yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kemalangan berlaku.

Bukan itu sahaja, (AJ) faktor cuaca juga merupakan salah satu faktor kemalangan berlaku. (AH) Apabila hujan turun, jalan raya akan berkeadaan licin. (AC) Hal ini menyebabkan pemandu sukar untuk mengawal kenderaan.

Kesimpulannya, (A Ksmpln) kemalangan jalan raya merupakan sesuatu kejadian yang sukar dielakkan. Oleh itu, (A Cdgn) semua pengguna hendaklah berhati-hati dan mematuhi peraturan keranamalang tidak berbau.

(Jika jawaban melebihi 120 patah perkataan, sila potong mana-mana ayat contoh (AC) atau ayat huraian (AH)

3 comments:

  1. hebat , dan terima kasih sebb buat saya lagi faham untuk membuat kbbr

    ReplyDelete
  2. bagus betul blog nie sebab memberi maklumat kepada pelajar yg akan menduduki pmr

    ReplyDelete